top of page

אודות איין ראנד והפילוסופיה אותה יצרה - אובייקטיביזם

​​מלבד 4 ספרי פרוזה מצליחים שפרסמה בחייה ("הימנון", "אנו החיים", "כמעיין המתגבר", ו"מרד הנפילים"), פרסמה איין ראנד מספר רב של ספרים לא בדיוניים בנושאים שונים מתורת המוסר (The Virtue of Selfishness) ועד תורת ההכרה (Introduction to Objectivist Epistemology).
 

 

בנוסף, פירסמה איין ראנד שני מגזינים (The Objectivist ו-The Ayn Rand Letter) ובהם חומר רב-ערך ביותר. לכל אלו לא פורסמו עדיין התרגומים, ואנו ממליצים לכל המתענינים לקרוא אותם במקור. 

 

לא בכדי נבחרה יצירתה של איין ראנד, בסקר שנערך על ידי ספריית הקונגרס האמריקאי, כיצירה השנייה בחשיבותה בהשפעתה על חיי האדם (לאחר התנ"ך). ספריה של איין ראנד הופצו מאז הדפסתם הראשונה במעל ל-20 מליון עותקים וקצב מכירתם עומד כיום על כ-500 אלף עותקים בשנה (והולך ומתגבר).

הגילוי של איין ראנד ורעיונותיה המהפכניים מהווה מנוף רב עוצמה להבנת המציאות ושיטתה הפילוסופית הוגדרה על ידה כ"פילוסופיה לחיים על פני האדמה".

 

עיקרי הפילוסופיה האובייקטיביסטית (כפי שביטאה אותם איין ראנד באחד הראיונות שנתנה "על רגל אחת"):

במטפיסיקה (ענף הפילוסופיה העוסק במהות הקיום): מציאות אובייקטיבית - "כדי לשלוט בטבע יש לציית לו".

 

באפיסטמולוגיה (תורת ההכרה): שימוש בשכל - "אינך יכול לאכול את העוגה ולהשאירה שלמה".
באתיקה (תורת המוסר): אנוכיות - "האדם הוא תכלית לעצמו".

 

בפוליטיקה (תורת החברה): קפיטליזם - "תן לי חופש או תן לי מוות".

אסתטיקה (תורת היופי): רומנטיציזם מציאותי - "האמנות הינה הקשר החוויתי בין הידע לחיים". והגדרתה של האמנות על פי איין ראנד היא: "יצירה מחדש סלקטיבית של המציאות על פי שיפוטי הערך המטפיסיים של האמן".

 

למידע נוסף בנושאי הפילוסופיה של איין ראנד בקרו גם באתר מכון איין ראנד בארה"ב - www.aynrand.org
איין ראנד (1905-1982) הייתה סופרת ופילוסופית. תומכת נלהבת בשכל, באינטרס עצמי רציונלי, זכויות הפרט ושוק חופשי קפיטליסטי.
"הפילוסופיה שלי, במהותה," הסבירה ראנד; "היא תפישת האדם כגיבור, שאושרו האישי הוא התכלית המוסרית של חייו, וההגיון הוא עבורו המוחלט היחיד."
"איין ראנד לא הייתה רק סופרת ופילוסופית; היא הייתה גם אשת-מכירות של פילוסופיה – אשת המכירות הגדולה ביותר שקמה לפילוסופיה מאז ומעולם." כתב תלמידה ויורשה, ד"ר ליאונרד פייקוף והסביר: "מי עוד יכול היה לכתוב רב-מכר רומנטי כמרד הנפילים – אשר בו הגיבורים והרשעים מובחנים באופן יסודי על ידי המטפיסיקה שלהם; אשר בו נראה כיצד אפיסטמולוגיה מוטעית מובילה להרס הרכבת, התחסלות הכבשנים ואימפוטנציה מינית; אשר בו האתיקה הנכונה מודגמת ככלי שלא ניתן לוותר עליו לבניית העיר ניו יורק ונפש האדם? מי עוד יכול היה לכתוב בימינו ספר שנקרא פילוסופיה: למי היא נחוצה? - ולהציע תשובה? היכולת של איין ראנד למכור פילוסופיה הינה התוצאה של הפילוסופיה המסוימת שלה, אובייקטיביזם".

"... אינני דוגלת בקפיטליזם באופן ראשוני, אלא באגואיזם," כתבה ... ואני לא דוגלת באגואיזם באופן ראשוני , אלא בשכל. אם אדם מזהה את עליונות השכל ומיישם אותה באופן עקבי , כל השאר יגיע בעקבות זאת. לכן – העליונות של השכל – הייתה, הינה ותהיה ההתייחסות הראשונית של עבודתי, ובמהות של האובייקטיביזם."
(האובייקטיביסט, ספטמבר 1971).

בול הנושאאת תמונת של איין ראנד שהונפק על ידי שירות הדואר האמריקאי בשנת 1999.

bottom of page